Samverkan i praktiken
Så här går det till
Varför samverkan?
Genom samverkan kan skogs- och träindustrin och lärosätena i Småland utnyttja varandras kompetens, utveckla innovativa produkter och främja hållbar tillväxt i regionen. Industrin kan få tillgång till ny kunskap inom akademin för att utveckla innovativa och hållbara produkter och produktionsmetoder. Akademin kan dra nytta av träindustrins praktiska erfarenhet och behov för att skapa relevant forskning och utbildning.
Årshjulet - planera för samverkan
När på året finns det möjlighet att samverka? På vilket sätt? All samverkan bygger på att flera parter deltar. Årshjulet beskriver exempel på olika samverkansaktiviteter samt när på året det är lämpligt att ta kontakt, antingen via Träcentrum eller direkt på lärosätena.
Som ett exempel startar de flesta examensarbeten under våren, vilket kräver kontakter redan under hösten. Kanske behöver företag redan under våren fundera på olika idéer och förslag som kan kopplas ihop med studenter och forskare.
Vår förhoppning är att företag som är intresserad av löpande samverkan kan få en översikt för att själva planera in samarbeten i sin egen verksamhetsplan.
Länk till handboken
Progression i samverkan
Samverkan kan bli en del av ett strategiskt arbete med kompetensförsörjning för företag. Tänk långsiktigt och låt gärna samverkansmoment bli en del i verksamhetsplaneringen. I stegen illustrerar vi nivå på insats, engagemang och resultat för olika insatser som kan göras inom samverkan. För många SME är studentsamverkan en naturlig ingång till samarbeten med lärosätena och i KVIST-projektet engagerade sig många företag i projekt- och examensarbeten. Några av dessa arbeten fångades sedan upp inom ramen för ett gemensamt behov bland fler företag i branschen, och kunde kopplas vidare inom forskning.
Film - företag och studenter berättar
Företagsperspektiv på samverkan
Thomas Strand, Nordic Kitchen Group
Samverkan med träindustri i Småland - KG List
Handboken - för dig som vill veta mer
Projektet KVIST - Kompetensväxel inom skog och trä har sammanställt de erfarenheter och arbetssätt som vi arbetat med i projektet. Läs mer i rapporten KVIST - handboken.